Окръжен съд-Враца отказа споразумение с шофьор-убиец
Окръжен съд-Враца отказа споразумение с шофьор-убиец / netinfo

Състав на Окръжен съд-Враца отхвърли искането за съкратено съдебно следствие на неправоспособен шофьор, убил дете миналата година. Инцидентът стана на 29 април 2009 г. в Бяла Слатина. Тогава Румен Ангелов блъсна с Ауди 13-годишната Ирена Цанкова, която карала колело. Седмица по-късно детето почина в университетска болница в Плевен. Съдия докладчик по делото Снежана Наумова, съобщи, че на заседание преди дни е отхвърлила искането, макар, че подсъдимият се е признал за виновен и е поискал съкратена процедура.

"Характерно по това дело е, че преди внасянето на обвинителния акт, са внасяни четири споразумения, поясни Наумова. Четири различни съдебни състава са отказали одобряване на споразумението, тъй като са приели, че споразумението противоречи на морала".

Първоначално съдията докладчик е постановил делото да се гледа по общия ред - глава 20 от НПК.  В съдебно заседание адвоката на подсъдимия поискал преминаване към съкратено съдебно следствие, което съдебния състав е оставил без уважение. Мотивът е, че не е налице една от законовите предпоставки за тази процедура. "Липсват достатъчно годни доказателства, събрани в досъдебното производство, които да подкрепят това признание", обясни съдията. Тя постави допълнителни задачи за авто-техническата експертиза и отложи делото за 28 април. Шест години затвор предвижда закона по повдигнатото обвинение по чл. 343, ал.1, т.В от Наказателния кодекс.  

До момента на катастрофата на 29 април м.г., подсъдимият Румен Анегелов е имал две наказателни постановления - от 2006 и 2008 г. за шофиране без книжка. Дни преди трагедията - на 15 април му е съставен акт за същото нарушение.