ОИЦ - Враца стана национален победител
ОИЦ - Враца стана национален победител / ОИЦ Враца

На ОИЦ - Враца днес се падна честта да отличи победителя на национално ниво в инициативата „Да честваме ЗАЕДНО 25 години Интеррег". " Заедно с мрежата от 27 информационни центъра събрахме на едно място десетки атрактивни проекти, които показаха какво е постигнато със програмите по Европейско териториално сътрудничество в България и провокирахме да се говори за тях. Всички проекти заслужават отличия, но както във всяко състезание има финалист и той е проект "Трансграничен център за информация и комуникация Долж - Враца"на РБ „Хр.Ботев" гр. Враца изпълняван от Регионалната библиотека като партньор по проект на Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България.", съобщи ръководителят на ОИЦ Враца Цвети Иванова.

Основната цел е създаване на Румъно-Български културно - информационни центрове на територията на градовете Враца и Крайова, в които гражданите на двата погранични района могат свободно да ползват средства за комуникация - IP телефони, Интернет и видеоконферентна връзка. По този начин всяка от двете общности има възможност да се запознае с бита и културата на населението на съседната държава, с възможностите за туризъм и бизнес.

Създаден е и един общ уеб портал http://www.cbcic.ro/bg между двете най-големи публични библиотеки в двете погранични области - Враца и Долж и дигитална библиотека http://www.libvratsa.org/?cat=23.

Второ място зае отново проект, публикуван от ОИЦ - Враца: „Възстановяване на съществуващ парк в местността „Централно дере" - гр. Оряхово. По проекта e рехабилитиран парк Централно дере в гр.Оряхово, изграден е туристически информационен център, детски площадки, футболно и волейболно игрище, площадка за стрийт фитнес и скейтборд, външна сцена. Извършено е почистване и озеленяване. Проектът е по програма ТГС Румъния - България".

Победителят беше награден с карта на България „Добри практики 2007-2013", рекламни материали и грамота. Класирането на финалистите се определи от активността на гражданите според броя харесвания във фейсбук страницата на инициативата „Да честваме ЗАЕДНО 25 години Интеррег".