ОИЦ-Враца представи възможности за финансиране
ОИЦ-Враца представи възможности за финансиране / ОИЦ Враца

С „Ден на отворените врати" във Враца за актуалните процедури „Ново работно място" и „Активни" на ОП „Развитие на човешките ресурси" приключи информационната кампания на Областен информационен център в областта.

В периода от 15 до 24 юли, екипът на центъра освен изнесени приемни в десетте общини, посети на място и работодатели, представители на неправителствени организации, общински администрации и социални партньори. Проектните предложения по настоящите процедури на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ,ще бъдат подавани само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) като се използва Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).

Голям интерес проявиха представителите на бизнеса към процедурата „Ново работно място", която има за цел да осигури предпоставки за създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица. Освен за осигуряване на заплати и осигуровки, бенефициентите по тази схема ще могат да ползват европейски средства и за обзавеждане и оборудване на новосъздадените работни места. Допустими кандидати са работодатели от микро, малки, средни и големи предприятия, а проектите по схемата могат да бъдат от 50 000 до 391 166 лв.

Основната цел на схема „Активни" е активиране и интеграция в заетост на младежи до 29-годишна възраст включително и такива, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, нито са регистрирани като безработни лица в Агенция по заетостта.

Операцията е насочена към идентифициране и мотивиране за активно поведение на пазара на труда на неактивни младежи от целевата група, с последващи дейности за включване в заетост, обучение или връщане в образование. Тази схема е насочена към неправителствени организации, организации, предоставящи посреднически услуги на пазара на труда, центрове за информация и професионално ориентиране, центрове за професионално обучение, социални партньори, общини и райони на общини, работодатели. Размерът на всеки проект по операцията може да бъде от 200 000 до 391 166 лв.