Ограждат река Огоста в Монтана с 200 метра стена
Ограждат река Огоста в Монтана с 200 метра стена / Петя Димитрова

Австрийската компания „Щрабаг" ще изпълнява корекцията на река Огоста в Монтана. Днес кметът на общината Златко Живков и представителят на „Щрабаг" Роланд Метцлер подписаха договора за поръчката на стойност 830 хиляди лева. Проектът се финансира по оперативна програма Регионално развитие на Европейския съюз, като участието на община Монтана е 5 процента или 50 хиляди лева. Обектът включва изграждане на 200 метра укрепителна стена на двата бряга на реката и почистване на речното корито. Работата трябва да приключи до септември.

Това е един от двата проекта в програмата на община Монтана, които ще бъдат изпълнени през първата година от мандата, уточни кметът Златко Живков. Досега местната власт е разработила 12 проекта за следващите 4 години.

„Щрабаг" е една от 6-те фирми - български и чуждестранни, участвали в открития конкурс за избор на изпълнител. Спечелила е с оферта по-ниска с 60 хиляди лева от първоначално обявената стойност за проекта. За работата в Монтана ще бъде наета техника с персонал от местни фирми. За корекцията на река Огоста ще работят около 40 души, в зависимост от етапа и метеорологичните условия, уточни Метцлер.

Ограждат река Огоста в Монтана с 200 метра стена
netinfo

Компанията има международен опит в технологии за опазване на околната среда. В нейния състав влиза фирма „Цюблин" Германия, която бе сред изпълнителите на пречиствателната станция в Монтана.