/ Дарик Враца - арихв
На днешната сесия Общинския съвет в Монтана прие 28 решения по предложения от кмета Златко Живков. С тях се одобряват кандидатствания по различни европейски и национални програми, промени в стратегически документи, списъци за капиталови разходи, разсрочване на кредитна линия, продажби и предоставяне под наем на поземлени имоти. 

Съветниците дадоха съгласието си общината да кандидатства за „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци“ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” 

С друго свое решение те одобриха съфинансиране за „Въвеждане на енергоспестяващи мерки за детска ясла № 3,  Монтана по проект „Красива България” през 2018 година. То ще бъде в размер на близо 60 хиляди лева. Частично бе коригиран и списъка за капиталови разходи от тази година.

С промяна на Общинската стратегия за развитие на социални услуги „Центърът за обществена подкрепа за работа в уязвими общности“ става държавно-делегирана дейност.

Днес бе одобрен и Общият устройствен план на община Монтана за следващите 20 години. Той е изработен от „УРБАНАРХ” ДЗЗД - София и определя общата структура и предназначението на териториите, техническата инфраструктура, опазването на околната среда и обектите на културно-историческото наследство. Планът е обсъждан с кметовете на населените места и представители на заинтересовани институции, също така е съгласуван с централни и териториални институции.

Общинските съветници взеха решение за разсрочване на кредитна линия от Общинска банка АД, за да се обезпечи временен недостиг на средства по бюджета на Община Монтана.