Обсъдиха партньорството между Видин и Долж
Обсъдиха партньорството между Видин и Долж / Областна администрация Видин

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов и префекта на румънската област Долж Мариус Дека ще работят за по-активно сътрудничество между администрациите и бизнеса от двете страни на река Дунав. Двамата областни управители поеха този ангажимент на първата си среща, която се проведе днес в Областна администрация - Видин.

В срещата участваха и директорите на полицейските, граничните и пожарните служби в Крайова, Калафат и Видин, както и ръководителите от българска и румънска страна на дружеството за управление на Дунав мост 2.

Акцент в разговора бе подготовката и взаимодействието между компетентните служби за зимното поддържане и експлоатацията на моста. Отчетено бе, че трафикът през Дунав мост 2 се увеличава непрекъснато и това изисква засилен контрол върху състоянието на инфраструктурата и качеството на обслужването и от двете страни.

Областният управител на Видин информира префекта на Долж за правителствената политика за ускорено развитие на Северозападния регион чрез пилотната програма за интегрирани териториални инвестиции през новия програмен период. От своя страна Мариус Дека се ангажира с инициативи за засилване на партньорството между търговските палати, институциите и неправителствените организации от двата съседни региона.

Двамата областни управители се договориха да провеждат по-често работни срещи по актуални проблеми и теми от взаимен интерес. Следващият им разговор ще се проведе в област Долж, която инж. Кръстьо Спасов ще посети по покана на румънския си колега.