Общините не искат да финансират обучение за здравни медиатори
Общините не искат да финансират обучение за здравни медиатори / Областна администрация Видин

Видинските общини не желаят да назначават здравни медиатори, стана ясно на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси. Причината е в изискването общините да финансират обучението на лицата, като сумата само  за един човек е 800 лв.   „Надявам се заедно да успеем да убедим общините, че наемането на  работа на тези хора, ще окаже благоприятен ефект върху здравната култура на различните общности",  заяви на зам. областният управител Елка Георгиева. Т

я информира членовете на Съвета, за това че в работните срещи по прилагане на Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случай на деца, жертви на насилие или в риск от насилие, е потърсено съдействие от общопрактикуващите лекари при констатиране на т. нар. „ранни бракове".

В днешното заседанието участваха Никола Петков, главен експерт в Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет, Борислава Борисова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика" в община Видин и членове на Съвета по интеграционни въпроси.

Процесът на създаване на Националната стратегия  на Република България за интегриране на ромите (2012-2020 г.) и Планът за действие за изпълнение на стратегията, представи Никола Петков.

Присъстващите бяха запознати с отчета за работата на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси за 2011 г.,    като и с отчети за социалната, здравна и образователна интеграция.