Община Видин  бави по-бързото завършване на надлеза на бул.“Панония“
Община Видин бави по-бързото завършване на надлеза на бул.“Панония“ / Областна администрация Видин

След фалстарта и забавянето с близо два месеца заради процедурата по обжалването на решението за определяне на изпълнител, проектът  „Основен ремонт на надлез над ж.п. линия по бул. Панония – гр. Видин“ стартира с голямо закъснение, едва на 28 август 2014 г. По договор с община Видин срокът за неговото изпълнение е 112 дни, които изтичат в края на декември т.г.

За основния ремонт на този критичен обект от инфраструктурата на града правителството осигури цялата необходима инвестиция от 2,7 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Съгласно постановление на Министерския съвет, областният управител на Видин отговаря за прозрачната и успешна реализация на правителствената програма в региона.

За ускоряване ремонтът на надлеза и избягването на неблагоприятните климатични условия за строителство през есенно зимния сезон, по искане на проектанта и изпълнителя на обекта се проведе среща при областния управител инж. Кръстьо Спасов. В разговора участваха инж. Жипонов, проектант, инж. Вълчев, главен инженер на фирмата – изпълнител „Мостремонт 97” ООД, инж. Богданов, подизпълнител, инж. Гоцина от строителния надзор, както и инж. Кардашимов и инж. Симов от община Видин.

Изпълнителите на проекта, отчитайки наближаването на сезона с ниски температури и валежи, за да изпълнят по-голям обем работа в подходящите за строителство дни на месец октомври, поискаха от областния управител да им съдейства за краткосрочното затваряне на надлеза, за да работят едновременно и на двете платна на съоръжението.

Областният управител прие предложението надлезът да бъде затворен за движение в периода 06 – 24 октомври. Това ще позволи едното платно да бъде напълно завършено и пуснато за движение преди 26 октомври – Димитровден, когато Видин отбелязва своя духовен празник. Паралелно с това на лявото платно ще може да се изпълняват сложните технически и ремонтни дейности, които отнемат повече време.

В отделна среща инж. Спасов е обсъдил необходимостта от това и със заместник кмета и изпълняващ функциите кмет на община Видин инж.  Добромир Дилов. Той от своя страна е поел ангажимент за решаването на този въпрос, което впоследствие е потвърдил и в писмо до областния управител. Въпреки обявените намерения за това, от страна на общината все още не са предприети реални действия. „Ако до един - два дена не се реши този проблем, после ще бъде късно”, смята инж. Кръстьо Спасов.

Според областния управител временното затваряне на надлеза няма да създаде за водачите на МПС повече напрежение от това, което съществува месеци наред заради изграждането на водния цикъл на Видин. „В същото време ускореният ремонт на пътното съоръжение ще гарантира цялостното изпълнение на проекта и успешното усвояване на 2,7 млн. лв. държавна инвестиция”, е мнението на инж. Спасов.

Наред с този проблем, в рамките на поверените му отговорности за контрол по изпълнението на Публичната инвестиционна програма в региона, областният управител е изискал от община Видин да изпълни разпорежданията на чл.1, ал.4, т.4 от ПМС № 19 от 2014 г., като преведе на фирмата – изпълнител получения от държавния бюджет аванс за ремонта на надлеза.

Преди повече от шест месеца на община Видин са преведени авансови средства в размер на 810 хил. лв., представляващи 30 % от стойността на проекта. Общината е превела на изпълнителя само 191 800 лв. (7,7 % аванс) и в нарушение на клаузите на постановлението задържа неправомерно по сметките си 619 200 лв. В постановлението на Министерския съвет и указанията на Министерство на финансите по програмата не е предвидена възможността авансовото плащане да е повече или по-малко от 30 % и това в документите е посочено като императивно изискване.

С въведеното от общината изискване за представяне на банкова гаранция от фирмата – изпълнител за авансовото плащане, неправомерно се създават допълнителни затруднения, свързани с изпълнението на основния ремонт на надлез над ж.п. линията на бул. „Панония”, което утежнява определените от държавата условия за усвояване на отпуснатите средства и създава реална опасност от неизпълнение на одобрения проект в рамките на текущата календарна година.

„С решаването на двата проблема – временното затваряне на надлеза и превеждането на цялата стойност на аванса на фирмата – изпълнител, се гарантира качественото и навременно завършване на този важен обект от пътната инфраструктура на Видин”, е категоричен инж. Кръстьо Спасов. В противен случай, според него, съществува риск за цялостното завършване на надлеза, както и за усвояването на осигурените от републиканския бюджет средства, а това е изцяло отговорност на общината като възложител на обекта.  За гарантиране законосъобразното, ефективното и прозрачното изразходване на целевите бюджетни средства, по компетентност е уведомена и Районна прокуратура – Видин.