Община Мездра номинирана за Златен ключ
Община Мездра номинирана за Златен ключ / Дарик Враца

Община Мездра е номинирана за годишната награда на Програма достъп до информация (ПДИ) в категорията за институция, която най-добре е организирала предоставянето на информация за граждани. Сред мотивите за номинацията е престижното осмо място, което администрацията получи в рейтинга на активната прозрачност, изготвен от ПДИ след проучване на дейността на 460 национални и регионални институции.

Наградите на ПДИ за принос в областта на свободата на информацията и анти-отличията за ограничаването на тази свобода се връчват по повод Международния ден на правото да знам-28 септември. Идеята е да бъдат отличени граждани, медии, неправителствени организации и институции, които активно ползват, прилагат и работят с правните норми в тази сфера. Наградите са в четири категории и  носят името "Златен ключ". Негативните отличия са "Вързан ключ" и "Катинар" и се присъждат на институции, които пречат на гражданите да се информират.

Като Международен ден на правото да знам - 28 септември се отбелязва по идея на неправителствени организации от различни страни, които през 2002 година учредяват в София Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Идеята е по целия свят да се популяризира правото на информация. С различни инициативи денят се отбелязва в повече от 50 страни.