Община Макреш укрепва институционалния си капацитет за новия програмен период
Община Макреш укрепва институционалния си капацитет за новия програмен период / ОИЦ Видин

Община Макреш укрепва институционалния си капацитет за новия програмен период. Местната власт изпълнява два проекта, финансирани от Оперативна програма „Административен капацитет“ – „Осигуряване на ефективна рамка за интегрирано развитие на община Макреш в периода 2014-2020 г.“ и „Подобряване на структурата на община Макреш чрез извършване на функционален анализ“. Работата по проекти ще е водеща за общината и в новата финансова рамка. Това стана ясно на днешната среща на Областен информационен център-Видин с представители на администрацията, общинския съвет, читалището и местни жители, посветена на регламентите на ЕС за Кохезионната политика.

Управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова запозна присъстващите със законодателство на ЕС за Кохезионната политика. Савкова акцентира на устойчивото използване на ресурсите, новите правила за публично-частното партньорство, както и на операциите, които генерират приходи. Този инструментариум за подготовка и управление на проекти през новия програмен период ще даде възможност на бенефициентите да постигнат устойчивост и дълготрайност на резултатите, посочи Мариела Савкова. Управителят на ОИЦ представи и последния вариант на Споразумението за партньорство.

Експертът „Комуникация, информация и логистика“ Цветомир Ценков презентира изводите от националния доклад на инициативата „Научени уроци“, като изтъкна, че предложенията на бенефициентите са вземат предвид, резултат от което е и предстоящото електронното кандидатстване, което ще облекчи и динамизира депозирането на  проектните предложения. Ценков представи и новия инструмент Интегрирана териториална инвестиция, както и изпълнението на Оперативните програми в област Видин в периода 2007-2013 г.

 

Екипът на ОИЦ-Видин представи и актуалните процедури по Оперативните програми, както и покани бенефициентите от Макреш да се включат в предстоящите обучения за електронно кандидатстване.