Пресконференцията
Пресконференцията / Областна администрация Враца
Информация за извозването на серовъглерода от територията на страната и последващите действия по неутрализиране на водата в басейните, където беше съхраняван,  изнесе днес на специален брифинг областният управител на Враца Малина Николова.

На срещата присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, представители на териториалните звена на изпълнителната власт, експерти от междуведомствената комисия, създадена към РИОСВ, собственикът на фирма „Камибо“ и управителят на фирма „Балкан Ресурс“.

„В този сложен процес, в пълен синхрон, участваха териториалните звена на изпълнителната власт – Регионална инспекция по околна среда, Областна дирекция към министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Център за спешна медицинска помощ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Дирекция „Инспекция по труда“, чиито действия бяха координирани със собственика на терена, на който се намираше опасния химикал - фирма „Камибо“ и изпълнителя, нает от собственика - фирма „Балкан Ресурс“, под мое ръководство и ръководството на кмета на Община Враца Калин Каменов“, заяви по време на пресконференцията областният управител. Тя благодари на всички за добре свършената работа в първия успешен етап на приключилата операция, чрез която за гражданите на Враца решаването на проблема внася спокойствие и сигурност за средата, в която живеят.

„Предстои още работа по неутрализиране на водата, след проба и анализ, транспортирането й на безопасно място, ликвидиране на басейните и култивиране на почвата“, допълни областният управител.

Собственикът на фирма „Камибо“ Станислав Попов увери, че благодарение на успешната работа на всички отговорни за операцията институции, серовъглеродът вече е извън пределите на страната. „След като бъде извършен анализ на водата в цистерните, тя ще бъде неутрализирана. Цялата процедура зависи от анализите, които предстои да бъдат направени. Те ще са отправна точка за съставянето на план за действие“, категоричен беше Попов.

Представителите на всички териториални звена изразиха своите становища, че операцията по прехвърлянето и изнасянето на опасното вещество от територията на областта и страната е преминала под изключителен контрол и без аварийни ситуации. От РИОСВ – Враца уточниха, че количествата серовъглерод са успешно натоварени в специализирани цистерни, осигурени от фирма „Балкан Ресурс“ и са извозени съгласно предварително планираните дейности. „Бе проследено и качеството на атмосферния въздух, за времето от 15.07.2019 г. до окончателното отстраняване на серовъглерода, специализираната мобилна станция, намираща се на площадката, не е констатирала замърсяване на въздуха в приземния слой“, обобщи директорът на РИОСВ – Враца Христо Христов.

Кметът на Община Враца Калин Каменов представи в подробности процеса и организацията му. „Благодарение на добрата организация и плана за изпълнение на дейностите, операцията по прехвърлянето и извозването на серовъглерода приключи успешно. Имаше отлична логистика, тъй като всички детайли бяха изпипани. Веществото вече не е на територията на страната и врачани могат да бъдат спокойни. Радвам се, че тук се намеси и премиерът Борисов. Няма съмнения за остатъчно вещество и замърсяване. Сега предстои да бъде неутрализирана и водата в басейните, като на всяка цена трябва да бъде премахната“, заяви Калин Каменов.

Областният управител Малина Николова припомни, че в предишни мандати са правени опити да бъде извозено опасното вещество, но резултат не е постигнат. „След две десетилетия, добрата работа на институциите и личната заинтересованост на премиера Борисов операцията да приключи безопасно и успешно, даде очаквания резултат“, каза още Малина Николова.
 
 
 
Областна администрация Враца