Заседание във Видин
Заседание във Видин / Областна администрация Видин
Под председателството на областния управител Албена Георгиева се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във връзка с констатирано първично огнище на болестта Африканска чума по свинете при домашни свине в с. Жернов, общ. Никопол, област Плевен.

Д-р Адриян Данков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Видин, запозна присъстващите със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на първично огнище на болестта АЧС на територията на област Плевен, а д-р Валери Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОБДХ-Видин, - с епизоотичната обстановка на територията на Република България. „Превантивни мерки за недопускане разпространението на АЧС се изпълняват в област Видин от есента на 2018г.“, информира д-р Велков. Въведените тогава рестриктивни мерки по отношение завишения контрол и забрана за внос на хранителни продукти, съдържащи свинско месо, продължават да се изпълняват. Всички подадени до момента сигнали за съмнения за болестта Африканска чума по свинете в ОБДХ - Видин и изследвани проби са отрицателни.

На заседанието бе приета заповед на областния управител Албена Георгиева, с която се нарежда ОДБХ - Видин да бъдe приведена в повишена епизоотична готовност, да се осигурят постоянни дежурства на ветеринарномедицински специалисти в празничните и почивни дни и телефони, на които  да се получават сигнали за смъртност при домашни свине и открити трупове на диви. Въвежда се забрана за провеждането на пазари и изложби за свине и движението на свине от „лични стопанства“.

Кметовете на общини следва да проведат заседания на общинските епизоотични комисии, както и да сведат заповедта до знанието на кметовете на кметства и кметските наместници, за информиране на населението.
 „Превантивната дейност продължава да е наша обща задача, както и широката информираност на населението“, каза в заключение Албена Георгиева.
 
Областна администрация Видин