Областна администрация помогна на археологически обект във врачанско
Областна администрация помогна на археологически обект във врачанско / снимка: Дарик - Враца

Приключи регионалната програма за заетост "Откривайки миналото, градим бъдещето" на областна администрация - Враца, по която бяха наети 9 безработни в Борован. Три месеца те помагаха на археолога Георги Ганецовски и екипа му при работата на археологическия обект в местността Езерото. За август, септември и октомври по програмата те получаваха минимална работна заплата от Министерството на труда и социалната политика.

„Много съм доволен от шанса, който Областна администрация даде на тези хора, а и на музея. От една страна безработните имаха работа, макар и за три месеца, но се обучиха така, че ще могат да бъдат полезни и занапред. От друга страна, екипът ми получи неоценима помощ, без която нямаше как да успеем за малкото време да разработим обекта", коментира ръководителят на екипа Ганецовски.

Благодарение на тазгодишната експедиция в местността Езерото са открити находки без паралел досега в България от периода на т.нар. „Тъмни векове". Това е краят на 5-то и началото на 3-то хилядолетие - период на края на земеделската цивилизация и началото на ерата на бронзовата епоха и етногенезиса на траките.

Археологът Ганецовски е открил там много добре запазени структури и отоплителни съоръжения, групирани в сравнително малка площ. Дилемата, която стои пред екипа му, е как да бъдат запазени. В момента те се зазимяват с найлон и пръст.

Експедицията е открила и много украшения, медальони, фигурки и култови олтари. „През праисторическата епоха хората страшно обичали да се кичат. Затова откриваме толкова много накити. Те са от кост, но намерихме и от един вид средиземноморска мида, което дава знак, че още по това време е кипяла търговия с населението на средиземноморския район", допълни още той.

Археолозите открили в Езерото и едно съоръжение, в което имало глинени тежести с различни размери. Те помислили, че са попаднали на тъкачен стан от този период, а това е истинско чудо. „Досега никой не е открил тъкачен стан от периода на тъмните векове. Предположихме, че ние сме първите. Оказа се обаче, че това, което открихме, е съоръжение, в което са изпичани глинени части. Те останали недопечени, защото явно в селището е станало нападение, съоръжението е било разрушено, а тежестите - разпилени по земята", разказа Георги Ганецовски.

До момента експедицията е открила само животински кости. Това са части от секелети на кози, овце и говеда, които отглеждали древните. Има и кости от дива свиня, които обаче ще бъдат подложени на експетриза. Човешки скелети до момента край Езерото не са открити. Те ще бъдат търсени догодина. „Да открием некропола на селището - т.е. мястото, където са полагани мъртвите жители, е нашата цел за 2012-та", поясни археологът.

Проучванията догодина ще продължат. Областна администрация е подготвила нов проект, за който ще иска финансиране. Регионалната програма за заетост през 2012 носи същото име като тазгодишната и ще даде работа на 15 безработни за четири месеца в разкопките край с.Оходен и на девет човек за три месеца на същия обект в Борован.