Няма проблем с дигите край Видин
Няма проблем с дигите край Видин / Областна администрация Видин

Дигите в област Видин са в добро техническо състояние, проверени са отводнителните помпени станции и са готови за пролетна експлоатация. По-голяма част от отводнителните канали са почистени и осигуряват необходимата проводимост. Това беше отчетено по време на работна среща в областна администрация във връзка с превенцията и контрола на водоемите при предстоящото снеготопене.

Срещата бе водена от областния управител инж. Цветан Асенов, участваха заместник-областният управител Любомир Низамов, ръководителят на видинско хидротехническо звено на „Напоителни системи" - клон Мизия Димитър Йоцов, Мариана Илиева, специалист „Язовири" в „Напоителни системи, Тодор Пешев, главен експерт от Областна дирекция „Земеделие" - гр. Видин и Стилиян Пешев, началник-сектор Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - гр. Видин.

Бе отчетено постоянно наблюдение на състоянието на язовирите. Към този момент те са със свободен обем от 39 до 96% и не представляват опасност за населението. Извършва се контролирано изпускане на водни количества, където е необходимо.

Отново бяха обсъдени взетите до момента мерки за възстановяване и доизграждане на предпазните диги в община Брегово, които са предоставени за управление на министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.       

Създадена е необходимата организация за действие при високи води на река Дунав, актуализирани са и аварийните планове.