Няма опасност за жителите на врачанското село Горно Пещене
Няма опасност за жителите на врачанското село Горно Пещене / DarikNews.bg

Без основание са опасенията за заливането на врачанското село Горно Пещене, съобщиха от общинска администрация. Вчера там се бяха появили слухове, че ще се налага евакуация, защото селото ще бъде залято от водите на близкия язовир "Сухия скът". След подаден сигнал, на мястото пристигнаха кметът на община Враца инж. Николай Иванов, заместник кметът по устройство на територията Ангел Вълчев, областният управител Пепа Владимирова, зам.-областният управител Валентин Литов, директорът на ОД на МВР комисар Росен Иванов, Николай Димитров - началник на ОУ "Противопожарна безопасност и защита на населението" и представители на "Напоителни системи" и "Язовири и каскади". Не бе установена опасност от преливането на язовира или скъсване на язовирната стена.

По данни от 18 ч. тази вечер нивото на язовира е спаднало със 70 см в сравнение с вчера. Водата продължава да изтича в преливника и няма опасност от преливане на язовира или скъсване на стената му. Водоемът е под постоянно наблюдение, като на мястото има дежурен.

Хората от селото имаха притеснения и за нивото на река Скът, която минава през Горно Пещене. При вчерашната проверка тя бе напълнила 40 % от коритото си. През целия днешен ден нивото на реката е спадало и по данни от тази вечер продължава да спада. 

Пътят за селото вчера бе залят на две места от повърхностни води. Още в рамките на вчерашния ден те бяха отклонени и в момента пътят е чист и сух.