Няколко версии за извършители на посегателствата над земеделска продукция във Врачанско
Няколко версии за извършители на посегателствата над земеделска продукция във Врачанско / Личен архив

Полицията и прокуратурата работят сериозно по установяване на извършителите на унищожаването на земеделска продукция в землищата на селата Селановци и Галиче, извършени в края на месец юни и началото на юли. Това личи от писмен отговор на вицепремиера и министър на МВР Румяна Бъчварова.

Отговорът беше предоставен на 31 юли по време на последния пленарен ден на Народното събрание преди лятната ваканция. Той е по повод питане, отправено от зам.-председателя на 43-о Народно събрание и депутат от Земеделски народен съюз от Врачанско Явор Хайтов.

Преди две седмици Хайтов попита от трибуната на парламента какво прави МВР по отношение на вандалското унищожаване на земеделска продукция - 2500 дка с царевица и 1320 дка със слънчоглед край с. Селановци, община Оряхово, и още няколбко десетки декара с хлебно зърно край с.Галиче, община Бяла Слатина.

Според министър Бъчварова за двете посегателства над реколтата са образувани досъдебни производства срещу неизмесктен извършител по чл.216, ал.I от Наказателния кодекс. Заради идентичния почерк на престъпленията, работата по тях върви паралелно и се наблюдава от прокурор. На по-късен етап наблюдаващият прокурор е изискал производството от полицията и то е възложено на Окръжна прокуратура във Враца, където е заведено досъдебно производство.

По отношение на второто посегателство - това над земеделска продукция в с.Галиче, според министър Бъчварова полицията в Бяла Слатина работи по няколко версии за установяване на извършителите. По този случай също е заведено досъдебно производство в окръжната прокуратура във Враца, се казва още в отговора на Румяна Бъчварова до Явор Хайтов.