Ново заседание по делото на Йордан Тонов и група
Ново заседание по делото на Йордан Тонов и група / снимка: Дарик- Враца

С разпит на петима свидетели ще протече днешното заседание по делото  срещу Йордан Тонов, по-известен в региона като Данчо Пръча. Четирима от тях са на обвинението и един на защитата, уточни говорителят на Врачански окръжен съд Снежана Наумова. Всички са нередовно призовани, уточни тя.Има и многобройни писмени доказателства от прокуратурата, с които защитата на подсъдимите е поискала да се запознае.

Междувременно адвокатът на Йордан Тонов Менко Менков каза пред журналисти, че подзащитният му е в затворническата болница от два месеца с оплаквания от болки в кръста. Той ще поиска съдебно-медицинска експертиза на днешното заседание и ако бъде допусната от съда, ще поиска изменение на мярката в по-лека. Менков заяви, че лекарите, които са прегледали Тонов, включително и външен специалист, препоръчват хирургическа интервенция. Самият Тонов влезе в Съдебната палата, подпирайки се на  бастун.

На предишното заседание през декември бяха разпитани трима свидетели. Тогава се очакваше и съдът с председател Лидия Крумова да излезе с присъда.

Йордан Тонов беше задържан през октоври 2008г. заедно с още 14 души по време на полицейска операция. От тогава той е в ареста, заедно с още четири обвиняеми по делото. Най-тежкото обвинение е срещу Тонов за образуване и ръководене на престъпна група, а наказанието е от 5 до 15 години затвор.