Българският патриарх Неофит и новият Видински митрополит Даниил.
Българският патриарх Неофит и новият Видински митрополит Даниил. / БГНЕС
Църквата „Света Параскева” в село Сумер е първият храм, в който ще бъде посрещнат в събота новоизбраният Видински митрополит Даниил по пътя за въдворяването му във Видинска епархия.

Храмът в с. Сумер.
Петя Димитрова


Според предварителната програма на 10 февруари в 11,30 часа Негово Високопреосвещенство ще посети храма и ще бъде посрещнат от миряните. „Всички хора се вълнуват и очакват с радост събитието”, разказва Лидия Митрофанова – кмет на Сумер.

Лидия Митрофанова
Петя Димитрова

Драговитийският епископ Даниил бе прогласен от Българския патриарх Неофит за Видински митрополит на 4 февруари. Това стана след като архиереите от Светия Синод го избраха с 11 гласа от общо 13 гласували. Преди това Видинската епархия бе ръководена 30 години от Негово Високопреосвещенство Дометиан, който почина на 18 септември миналата година.

В събота Владиката Даниил ще бъде посрещнат в центъра на Монтана около 12,30 часа, където се очаква да направи обръщение към вярващите. След това ще посети църквата „Св. св. Кирил и Методий” - главният храм на областния град, и ще отпътува за Видин. Там по предварителна програма трябва да бъде посрещнат в 16 часа.