Нови условия за помощите за отопление
Нови условия за помощите за отопление / Снимка: Дарик Враца

Променени са условията, при които може да се кандидатства за социалните помощи за отопление. Това напомни днес Димитрийка Цанова, директор на „Социално подпомагане" - Враца. „Хората, които са кандидатствали за този вид подпомагане в началото на август и техните молби са били отхвърлени, могат да кандидатстват отново, защото от средата на август условията вече са променени" - каза Цанова.

Новото е, че за този вид подпомагане могат да кандидастват и хора, които през последните пет години са продали ниви, земя и жилища, стига тяхната стойност да не надхвърля 3 900 лева. Досега при продажба на имоти в същия период подпомагането бе забранено. Ако продадените имоти надхвърлят цитираната сума, но стойността им се разпределя на няколко наследници, чийто дял е под 3 900 лева, те също могат да кандидатстват за енергийни помощи.

Срокът за кандидатстване за този вид подпомагане е краят на октомври. До момента подадените молби са 9 879. От тях 8 969 са с молба за парична помощ за закупуване на твърдо гориво.