Нови училищни автобуси за Врачанско
Нови училищни автобуси за Врачанско / Дарик Враца - архив

Пет нови училищни автобуса отпусна Министерството на образованието за Област Враца. Превозните  средства отиват в общините Враца, Борован, Криводол, Оряхово и Роман. Това стана със съдействието на народния представител Явор Хайтов.

Припомняме, че на 30 септември т.г. по време на традиционния парламентарен контрол врачанският депутат от "Народен съюз" Явор Хайтов поиска от министъра на образованието и науката и вицепремиер Меглена Кунева осигуряването на нормални и безопасни превозни средства за учениците във Врачанска област. Конкретният повод за това беше сигнал от община Роман.

"В моя избирателен район има една полупланинска община - Роман, която се гордее, че е сред  първите у нас,  осъществила оптимизация на училищната си мрежа. Освен защитеното училище в село Камено поле, учебни заведения има само в града. Ежедневно стотици деца от I до XII клас прекарват няколко часа от живота си по пътищата. И знаете ли по какви пътища?  Силно казано "пътища". По-скоро изровени от порои и отнесени от свлачища тесни и неподдържани междуселски шосета“, заяви от парламентарната трибуна Хайтов.

В отговора си министър Кунева обеща до средата на октомври да има решение по този въпрос. Макар и с малко закъснение, МОН отпусна 5 автобуса за училища от Врачанско. В община Борован трябва да пристигне 10-местен рейс. По 32 места са автобусите, които се очакват в общините Роман и Враца, возилото, което отива в Криводол е с 35 места, а това в Оряхово - с 16. В документ, подписан от парламентарния секретар на МОН Десислава Кемалова, и изпратен до Хайтов, пише: "Благодаря Ви за проявения интерес към работата на Министерството и се надявам предоставената информация да Ви удовлетворява!".