Нова стъпка в откриване на Университет във Враца
Нова стъпка в откриване на Университет във Враца / Мая Ценова
Ректорът на университета за наука и изкуство в Киелце, Полша проф. Анджей Блахут днес се срещна с обществеността на Враца и ученици от горните курсове. На срещата беше подробно представена дейността и историята на Университета и намеренията на ръководството му за откриване на филиал във Враца.

Като начало ще се приемат студенти в две направления, обяви проф. Блахут – икономика и финанси, и филология. Ще се следва полския модел на обучение – 3 семестъра задължителна подготовка и след това профилирана. Висшето учебно заведение ще предлага две степени – бакалавърска и магистърска, като студентите ще бъдат оценявани по кредитната система.

Това ще им даде възможност, при желание, на определен етап от обучението си да се прехвърлят в който и да е европейски университет, където ще им се признава наученото до момента. Очаква се в скоро време документите на Университета да бъдат внесени в Агенцията по акредитация в България и в Министерството на образованието.

/В прикачения файл можете да чуете част от изказването на консултанта Александър Йорданов, който е бил 4 години посланик в Полша/