Нова клиника ще лекува наркомании и модерни болести
Нова клиника ще лекува наркомании и модерни болести / Десислава Крумова

На Петковден, в деня, когато се чества паметта на св. Петка Българска, във Видин се откри специализиран извънболничен Център за терапия на зависимости, алкохолни, психични и психологични проблеми към клиника “Канчелов”. Създателите му са д-р Николай Николов - психолог, Силвия Славчева - психолог и психотерапевт в екипа, д-р Борян Калчев - психиатър и както го нарекоха всички - дойаен, учител и вдъхновител, Александър Канчелов – психиатър, водещ специалист в лечението на зависимости, президент на Българската асоциация по метадонолечение, член на Борда на директорите на Европейската асоциация за опиева зависимост и директор на клиники „Канчелов“ и Румен Димитров - психиатър, ръководител на екипа на клиника „Канчелов“ - Видин.

Д-р Николай Николов, който е и супервайзор  на клиника „Канчелов“ във Видин, коментира потребността от създаването й във Видин, след тези в София и Стара Загора: „Нашият град значимо изостава в лечението и рехабилитацията на лица с наркоманен проблем. Болшинството от зависимите хора са принудени да ходят по други градове, да търсят помощ в други центрове и програми, много от тях опитват и самолечение, закупувайки метадон от черния пазар...“.

Той уточни, че за да е ефективна и работеща една лечебна система,  трябва да съчетава превенцията, лечението и рехабилитацията, като подчерта, че във Видин най-добре работи първият етап с превенцията в лицето на областния център по наркотични вещества. Големият длъжник обаче е лечебната система, защото наличните структури на територията на областта нямат нужната мотивация и компетентност, и не са пригодени да лекуват зависимости.

Това, върху което наблегнаха всички участници в екипа и самият д-р Канчелов е, че клиниката предлага комплексен подход в лечението на зависимости. Клиниката е носител на най-големите отличия в сферата на лечението на зависимости в Европа и света.

Самият д-р Канчелов, който е родом от Видин каза: „Лечебните структури, които ние развиваме са единственото място в страната и не само, със сигурност в Централна Европа, където се прилага съвременния модерен, терапевтичен подход от медикаментозно, психиатрично, психологично, психотерапевтично лечение заедно... Това искаме да го има и във Видин, смятам че градът го заслужава“, заяви д-р Канчелов. Той коментира статистика, според която около един зависим от алкохол и наркотични вещества, страдат най-малко осем души. „Ако помогнем на един - спасяваме много!“.

Коментирайки предмета на дейност на клиниката във Видин, д-р Канчелов каза, че тя ще лекува новите болести на нашето време - депресивни, панически, страхови състояния и че методът, който ще използва, е иновативен. Той е повече от добра психиятрия и добро медикаментозно лечение. “Няма да има метадонова програма, а ще има комплексана програма, цял екип, който ще помага комплексно“ – поясни Канчелов.