Нов финансов инструмент за Северозападния регион
Нов финансов инструмент за Северозападния регион / ОИЦ Враца

Дискусия за Интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район се проведе във Враца, домакин на срещата бе Областен информационен център.

Тя е част от поредица от срещи организирани във всички областни градове на Северозападния регион с цел по широк кръг от хора да вземат участие в дискусиите. Бяха представени анализ на Северозападен район за планиране, вариант на Стратегията за интегрирана териториална инвестиция за Северозападен район на планиране, предложения и идеи за ключови проекти, които биха  развили региона и  дискусия с участниците.

Участие взеха кметове и представители на общински администрации, експерти от областна администрация, ТПП Враца, Дом на науката и техника, Подкрепа, КНСБ, читалища и др. Лектори на срещата бяха доц. д-р Стелиян Димитров и доц. д-р Климент Найденов от СУ “Св. Климент Охридски“. "Целта на стратегията е да се осигурят определени възможности за импулс в развитието на района, което да генерира, да даде предпоставки за генериране на растеж и да се преодолеят огромният диспаритет  между Северозападният регион и останалата част от националното пространство.“, изтъкна доц. Стилиян Димитров.

Дискутирани бяха предложения за мерки за развитието на туризма, стимулиране на предприемачеството и иновациите в региона, облекчени условия и проекти насочени към бизнеса.  Като голям потенциал за региона бе посочено земеделието, както и затваряне на цикъла чрез разкриване на  цехове и фабрики за хранително-вкусова и лека промишленост.

Общинските администрации, браншови организации и НПО могат да изпращат своите конкретни предложения и проекти за включване в стратегията до Министерски съвет, до края на годината тя трябва да бъде изготвена, за да бъде включена в Споразумението за партньорство.