Необходима е канализация в квартал „Нов път
Необходима е канализация в квартал „Нов път / пресцентър Община Видин

Кметът на община Видин, председателят на Общински съвет, представители на партийните групи в Общинския съвет и „Гражданска защита" направиха  извънредна среща вчира, за да обсъдят ситуацията с наводнения от подпочвени води ромски квартал „Нов път".

След извършения оглед на място, Румен Видов поясни, че причината за голямото количество подпочвени води е във високото ниво на река Дунав. „Над 50% от дворовете на къщите в ромския квартал са наводнени от подпочвените води, топенето на снеговете и падналия дъжд", каза още кметът на Видин. В момента могат да се вземат само частични мерки за облекчаване на положението като се създадат условия за преминаване на хората към жилищата им и да могат да се снабдяват със стоки от първа необходимост. Предоставени са допълнително количество пясък и още 3000 чувала.

Причината да няма друго разрешение на проблема е липсата на канализация в „Нов път". Румен Видов обаче подчерта, че вече е поискал от Министреството на околната среда и водите  кварталът да бъде включен в проекта за изграждане на нова канализация в града, събирателен резервоар и помпена станция.

На  срещата в общината, от „Гражданска защита" заявиха, че в близките дни нивото на река Дунав ще се задържи в диапазон  740-780 см., което според специалистите е в нормални граници. Необходим ще е обаче спад на реката поне с 50 см, за да бъде отводнен видинския ромски квартал.