Нефела отново на дневен ред
Нефела отново на дневен ред / Дарик Враца - архив

Извънредно заседание на Общински съвет Враца ще се проведе този следобед. На него ще бъде разгледано решението на Министерски съвет за промяна на статута на село Нефела в квартал на Враца.  

Първото искане за прекратяване на съществуването на селото бе направено още април 2011. Тогава хората се оплакаха от незаконните действия на кмета Радослав Котов, обвинявайки го и в незаконно придобиване на техни наследствени земи. Същата година бе направено и искане за провеждане на референдум за статута на селото.  От тогава до днес са правени няколко подписки, внасяни до различни държавни органи. Последната, под която стоят подписите на 238 човека, бе предоставена на вицепремиера в оставка Цветан Цветанов при посещението му във Враца преди около два месеца.

В селото има и жители, които не са съгласни с промяната и затова решението бе атакувано във Върховния административен съд.

„Длъжни сме да спазим процедурата. Ако след време ВАС излезе с решение селото да не става квартал, всички предприети действия до този момент ще загубят правната си стойност", обясни председателят на ОБС Враца инж.Петя Аврамова.