Неандерталци заменят гражданите?
Неандерталци заменят гражданите? / Дарик Враца
Неандерталци заменят гражданите?
79035
Неандерталци заменят гражданите?
  • Неандерталци заменят гражданите?

Вандали вилнеят и чупят общинска собственост из Враца. По думите на кмета Николай Иванов „проблемът става изключително голям, като примерите за това са ежедневни и са пред очите на всички ни". Според Иванов почти няма ден в който да няма изпочупено осветление в подлезите или по централната пешеходна зона. Телата се подменят постоянно и това струва месечно на бюджета около 1000 лв. Като „епидемия" пък оприличи Иванов замърсяването на града с боклуци.

В момента общината възстановява почти напълно изпочупената ограда на футболното игрище в жк „Сениче", за по-малко от месец са счупени 4 седалки на все още неоткрития амфитеатър в парка на жк „Дъбника". По думите на пазача това е направено от „възрастни мъже, които влизат и абсолютно неразбираемо - чупят седалките". В същия парк вече са унищожени и част от засадените дръвчета.

Подобна е ситуацията с детската и спортна площадка в съседство - при бл.104, където са изпочупени осветителни тела, изтръгнати са пейки, миналата година е унищожена и ударопоглъщащата настилка на едната площадка. „Преди няколко дни беше брутално изпочупена и автобусната спирка при магазин Лидъл. Паметникът известен като Лъвчето при жп гарата бе обруган преди ден. Масово се крадат пътни знаци и пейки, новите пейки по бул. „Демокрация" вече почти ги няма...Непрекъснато получаваме и сигнали за разбити шахти, за подпалени контейнери за разделно събиране...", обясни Иванов.

Кметът на Враца апелира за една по-голяма гражданска нетърпимост към случващото се около нас. „Не е достатъчно само да посочваме проблемите, а и заедно да бъдем ангажирани по опазването на публичната собственост, защото тя не е ничия, а е на всички ни", заяви кметът.

Един от пътищата за ограничаване на вандализма е видеонаблюдението. Н.Иванов припомни, че в момента се изгражда видеонаблюдение в града по проект „Зелена и достъпна градска среда", след което ще се търси възможност съвместно с други организации, вкл. МВР системата да бъде надградена. Но това е процес и за него е нужно време.

На днешната среща с кмета бе направено предложение всеки забелязал вандалски прояви да снима извършителите и да публикува снимките в социалните мрежи.