Не получаваш заплата - съдиш фирмата безплатно
Не получаваш заплата - съдиш фирмата безплатно / снимка: Дарик - Враца

Наетите от Сдружение "Асоциация Враца - 2007" социални асистенти и домашни помощници имат право да заведат дело за неполучените си заплати от месец април до сега, съобщиха от дирекция "Инспекция по труда". При последната проверка на инспекцията - от 12 септември, е установено, че работодателят е начислил, но не е изплатил в установените срокове трудовото възнаграждение на работниците и служителите си.

На Сдружението е съставен Акт за установено административно нарушение, но тъй като нарушението е повторно -  работодателят ще бъде подведен под административно-наказателна отговорност, а санкцията му ще е в размер на 20 000 лв.

От Инспекцията поясниха, че при това положение работниците могат едностранно, в писмен вид, да прекратят трудовите си договори, но неполученото трудово възнаграждение ще остане дължимо. Според закона, ако заведат дело - то ще е безплатно за тях. В срок от три години от деня, в който е трябвало да се извърши плащане по надлежния ред, всеки работник или служител има право да претендира тази сума да му бъде изплатена.

Припомнямe, че 35 човека наети от Сдружениетоq вече 6-ти месец не са получавали парите си за свършената работа.