Навръх 100-годишния си юбилей Варвара Рашкова от Мездра рецитира Ботеви стихове
Навръх 100-годишния си юбилей Варвара Рашкова от Мездра рецитира Ботеви стихове / Мирослав Гетов

Навръх 100-годишния си юбилей най-възрастната жителка на община Мездра - Варвара Петрова Рашкова, рецитира Ботеви стихове с вдъхновението на дете. Обградена от близки и роднини, паметливата столетница изпълни с патос, без грешка, „На прощаване", „Паисий", „Моята молитва" и „Хаджи Димитър". „Много се радвам, че можах да ги кажа на рождения си ден, сподели развълнувана баба Верка. Мисля, че добре ги казах... Знам и други, но нека има и за следващия път!"

Пиететът към Ботевата поезия на родената на 3 юни 1915 г. в с. Баница, Врачанско Верка Перовата, както е известна в родното си село, датира от преди девет десетилетия. Още в края на май 1926 г., когато в цялата страна се чества 50-годишнината от подвига на Войводата, тя, по онова време на има-няма 11 годинки, рецитира негови стихове и поднася венец от името на банишкото школо на тържествата на „Милин камък".

Най-малкото от 7-те деца на Петър Маринов Гетов, секретар-бирник и кмет на Баница, е шивачка по професия, завършва Държавното стопанско училище по тъкачество във Враца. През 1939 г. открива в родното си село дамско ателие, а когато две години по-късно Георги Санков Рашков от с. Долна Кремена идва да я вземе, за да се сгодят, дядо й Марин Гетов, който бил на 104 години, отишъл с бастунчето си до бащиния й дом да я изпрати. Столетник е и основоположникът на Банишкия род Гетовци - Гето Лисицата, който доживява до 110 години. През 1949 г. баба Верка се установява със семейството си в Мездра, работи в текстилното предприятие „Станке Димитров", била е и „леличка" в първата детска градина в града, където при пенсионирането си заръчва да й пазят мястото...

Навръх 100-годишния си юбилей Варвара Рашкова от Мездра рецитира Ботеви стихове
netinfo

Най-голяма отрада за жизнената дълголетница са синът й Димитър, който се грижи за нея (другият й син, музикантът Никола Санков почина преди време), четиримата внуци и внучки - Рашко, Вяра, Диляна и Георги, и четиримата правнуци и правнучки - Калина, Иван , Никола и Мартин. Да споделят 100-я й рожден ден дойдоха снахите Здравка и Цветана, комшии и семейни приятели. По случай вековния си юбилей тя получи цветя и подаръци от Община Мездра и от Общинския център за социални услуги и дейности. „Желая ти от името на всички мездренци здраве и бодър дух, за да радваш с присъствието си своите роднини и близки", се казва в поздравителния адрес, изпратен от кмета инж. Николинка Кътовска.

А на изпроводяк, къде на шега, къде наистина, по-възрастните наследници на баба Верка си пожелаха на тяхната 100-годишнина да им направи баница!

Навръх 100-годишния си юбилей Варвара Рашкова от Мездра рецитира Ботеви стихове
netinfo