Насърчават младите земеделци в страната
Насърчават младите земеделци в страната / netinfo
Насърчават младите земеделски стопани в България по Програма за развитие на селските райони, информират от земеделското мвинистерство.

Младите хора, които не са се занимавали със селско стопанство, но искат да стартират бизнес в сферата, могат да кандидатстват за финансиране по 112 Мярка „Създаване на стопанства на млади фермери” с общ бюджет 102 млн. евро. Помощта по нея е в размер до 25 хил. евро на бенефициент. Основните изисквания са кандидатите да са между 18 и 40 години, и да са регистрирани като земеделски производители не повече от 14 месеца преди датата на кандидатстване.

Тези, които нямат земеделско образование или квалификация могат да положат 150 учебни часа безплатно по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространяване на знания” по Програмата, уточнявят още от земеделското ведомство.

Предвидените средства за усвояване по Програмата за развитие на селските райони са 3млр. 242 млн. евро. Очаква се на 19 – 20 декември тя да бъде официално одобрена от ЕК.