Народните певци - първи на сцената на „Напеви от Северозапада
Народните певци - първи на сцената на „Напеви от Северозапада / Младежки дом Монтана

В Монтана започна Седмият национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада". Той бе открит от Александър Герасимов, директор на дирекция „Хуманитарни дейности" в Община Монтана, който пожела успех на участниците от името на патрона на конкурса кмета Златко Живков. Че това е един от най-добре организираните конкурси в България, беше категорична проф. Светла Станилова, която говори на откриването като представител на комисиите, които на 1 и 2 май ще оценяват певци, инструменталисти и танцьори. Малена Ален - експерт по корпоративен имидж на „Електростарт" АД, приветства участниците в конкурса от името на спонсорите. Тя сравни децата, които творят в най-истинския и най-красивия жанр на изкуството - фолклора, със светлината в нашия живот.

Народните певци - първи на сцената на Напеви от Северозапада"
netinfo

Церемонията по откриването на фестивала протече на фона на изложба от чипровски килими. По традиция тя съпътства конкурса, за да разкрие богатството на материалната култура на нашия край, но тази година е камерна, защото част от колекцията на Исторически музей - Чипровци, е в Етнографския музей на БАН - София. Освен това утре в балканското градче започва Фестивал на килима и експозицията на музея трябва да представи най-ценното от колекцията си на гостите, уточни г-жа Анюта Каменова - Борин, директор на музея.

Във встъпителното си слово Асен Асенов - директор на Младежкия дом в Монтана каза: „..За мнозина изкуството не е труд или не е трудно, но ние, които го правим си знаем колко усилия и време влагаме, за да творим. Смятаме, че резултатите от този труд трябва да достигнат до ценителите на фолклорното изкуство и да бъдат подобаващо възнаградени - с аплодисментите на публиката, наградите на журито, вниманието на медиите.

Смело казвам това от името на организаторите и участниците в Седмото издание на националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада", т.е. явявам се говорител на над 750 деца, техните преподаватели и екипа на Младежкия дом. Той ще посрещне тези два дни гости от 22 населени места на страната. Задочно чрез своите записи ще присъстват и нашенчета от САЩ и Украйна, изпратили записи за видео конкурса..".

Солисти, камерни формации и народни хорове оценяват жури, оглавено от проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. За пръв път в него участва фолклористът Венци Димов - водещ на предаването "Етно магазин" в "Дарик радио" и старши научен сътрудник, доктор в секция „Етномузикология" към Института за изкуствознание на Българската академия на науките. Даниел Спасов - популярен народен певец и водещ на предаването „Иде нашенската музика" по БНТ, също ще е част от певческото жури заедно с Румяна Филкова - певица в ансамбъл „Тракия" и преподавател по народно пеене в Пловдивската академия.