Народен съюз помогна за увеличение на добавките за деца с увреждания
Народен съюз помогна за увеличение на добавките за деца с увреждания / НС

Гласовете на депутатите от "Народен съюз": Румен Йончев, Явор Хайтов и Светлин Танчев, стигнаха за одобрението, с което парламентът повиши добавките за деца с увреждания и те вече са 70% от минималната работна заплата. Законопроектът беше подложен за гласуване на първо четене в петък (15 април) в Народното събрание. Към настоящия момент това увеличение е с 56 лева и от 238 лева месечно, колкото вземаха досега, родителите вече ще получават по 294 лева.

"Гласовете на депутатите от "Народен съюз" помогнаха тази промяна да стане факт, тъй като осигуриха необходимото мнозинство в пленарна зала. Това осигурява малко по-достоен живот на около 22 000 български деца, а тази промяна ще излезде 14 милиона лева годишно на бюджета. Ние, от "Народен съюз", смятаме, че усилието днес си заслужаваше, но сме учудени, че не всички парламентарни групи го подкрепиха", заяви лидерът на "Народен съюз" - Румен Йончев.

Той напомни, че преди броени дни майки на деца с увреждания протестираха пред социалното министерство срещу нежеланието на управляващото мнозинство да повиши парите за надбавки.

"Ние от "Народен съюз" винаги сме гледали на българските майки и деца като на нашето бъдеще, затова гласуването ни днес беше начин да покажем, че има начин да се справим с демографската криза, но това става с политика по отношение на бъдещото поколение. И в сряда (когато беше гласуването за внасянето на този законопроект на първо четене в парламента), и днес го подкрепихме с ясното съзнание, че правим нещо добро в името на българските деца", коментира вота си заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и врачански депутат Явор Хайтов.