Народен представител и баронеса подпомогнаха деца
Народен представител и баронеса подпомогнаха деца / Иван Димитров

Деца с увреждания от няколко социални центъра в Монтана получиха дарения от народния представител доц. Борислав Великов, немската благородничка от български произход баронеса Рени фон Бехтолсхайм и Малтийският орден.


Зимни обувки, якета и топли шалове, спортни екипи, пижами, а за по-големите младежи и възрастни козметика и бижута дариха доброволци от Германия за настанените в социални институции и защитени жилища в Монтана. Отделно за центровете по заявка бяха доставени компютри, лаптопи, фотоапарати, климатици и спално бельо, храни.


Така общо 75 деца и младежи с увреждания от шест социални центрове и защитени жилища от областния град получиха мечтания подарък за Новата година.


Към даряването е подходено персонално, според изявените желания на всеки директор и на всеки обитател от съответното социално заведение. Още в ранната есен по инициатива на доц. Великов се проведе среща с директорите на социални центрове, за да заявят от какво имат най-голяма нужда техните институции. Заедно с това децата и младежите с увреждания, настанени там, писаха "писмо до Дядо Коледа" какъв точно подарък искат. След това заявките чрез немската баронеса са представени пред немски семейства и всяко едно от тях е подсигурило персонален подарък за всяко дете.


Децата от домовете предадоха своята собственоръчно изработена картичка на баронесата с послание и благодарност до немското семейство, пратило подаръка, а днешният ден беше истински празник за тях и дарителите, с много смях и прегръдки. Те често се чувстват изолирани и отхвърлени, обясниха социалните работници.


Баронеса Рени фон Бехтолсхайм е българка, родена е в Хасково, повече от 30 години е омъжена за немски благородник и живее в Мюнхен, Германия.


Благородничката работи във фармацевтични компании, занимава се с клинично изследване на лекарства и в този смисъл е "колега" и бизнес партньор на доц. Великов. Член е на Малтийския орден - организация, отговаряща за разпределение на помощи. От 2007-ма година се занимава с благотворителна дейност.