Народен музей – Зайчар с изложба във Видин
Народен музей – Зайчар с изложба във Видин / Община Видин

Регионален исторически музей – Видин и Народен музей – Зайчар организираха изложба в „Кръстатата казарма“ на тема: „Феликс Ромулиана – история и проучване“. Тя представя интересни фотоси, свързани с известния археологически комплекс Гамзиград, където е крепостта Феликс Ромулиана.

Изложбата бе открита от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. „Искам да приветствам колективите на двата музея, които работят отдавна в добро сътрудничество. Днешната изложба е поредното доказателство за това и още една стъпка в развитието на близките отношения между градовете Видин и Зайчар. Желая успех и организиране на още много съвместни инициативи!“ – каза Борисова.

Археологическият комплекс Гамзиград е разположен в близост до сръбския град Зайчар. Дворецът Ромулиана, открит там, е построен от римския император Галерий в края на III и началото на IV век. Той е бил защитен с двойна крепостна стена, по-късно доукрепен с цитадела, включваща 20 многоъгълни кули. През последните години в комплекса се извършват значителни реставрационни работи. Мястото добива все по-голяма популярност и за туристите от България. През 2007 г. дворецът на Галерий в Гамзиград е вписан в листата на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Народен музей  Зайчар с изложба във Видин
netinfo