Направи добро - 70 добри дела
Направи добро - 70 добри дела / Дарик Враца

Безплатни офталмологични прегледи на деца до 12 години започват от днес в ломското училище „Никола Първанов". С прегледите се слага начало на инициативата „Направи добро - 70 добри дела" на Организацията на евреите в България „Шалом".
Тя е по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане паметта на евреите от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, загинали в лагерите на смъртта през 1943 г. Само през Лом са били транспортирани 4 130 евреи.

Освен децата от училището, ще бъдат прегледани и малчугани от семейства в неравностойно положение, деца от защитени жилища и социални центрове.

Инициативата е подкрепена от „Американ Джоинт" - България, Община Лом, фондация "Етнопалитра", Федерация на ционистите в България и Клуб „Толерантност".

Прегледите се извършват от д-р Александър Оскар; д-р Джефри Спитцер - Ню Йорк, със съдействието на д-р Ани Аройо и трима студенти - Алина Леви, Васил Хайкин и Николай Маринов. До момента от прегледаните 55 деца, при 10 е установено нарушение на зрението. Инициативата ще продължи до края на седмицата, като на всички деца, при които се установи проблем ще им бъдат осигурени безплатни очила.