Награда за директора на врачанския театър
Награда за директора на врачанския театър / ДКТ Враца

Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров беше отличен с голямата и единствена награда на Международния театрален фестивал „Ристо Шишков" в Македония. 23-ото издание на най-реномираната театрална надпревара в югозападната ни съседка завърши в края на миналата седмица в град Струмица.
Директорът на врачанския театър не скри удовлетворението си от поредното признание зад граница:

„За първи път в историята на фестивала актьор, който не е от Македония или от страните на бивша Югославия печели тази награда. Тя не е давана досега на никой чужденец, а признанието за мен е и признание за Драматично-куклен театър - Враца...Наградата представлява плакет и златен медальон с лика на македонската театрална легенда Ристо Шишков. Освен това има и известна парична премия... По-важното е, че днес пресата в Македония е засипана с похвали за врачанския театър, а това е важно признание за работата, която вършим с колегите ми. В Струмица бяха селектирани две наши постановки: „Тобелия" от Любомир Джуркович и „Бащата" от Аугуст Стриндберг. Отзивите за двете представления в Македония са повече от ласкави!", заяви Попдимитров.

Турнето в Македония беше второто от началото на сезона за трупата от ДКТ - Враца. В началото на септември трупата показа своя спектакъл „Тобелия" и на юбилейния фестивал на Нова европейска театрална мрежа /НЕТА/, който се проведе в изцяло реновирания Национален театър на Букурещ. За участие в Румъния говори Анастас Попдимитров:

„Всяка година в една от европейските столици се провежда този фестивал, който събира най-доброто от театрите в Европа. В програмата бяха включени творби от Сърбия, Македония, Словения, Италия, Русия, Хърватия, Турция, Грузия, Албания и България. Освен нашата постановка, в програмата беше селектиран и спектакълът на театрална работилница „Сфумато" - „Медея - майка ми" на режисьора Иван Добчев. Щастлив съм от признанието да покажем какво можем и да се сравним с най-големите театри на Европа".

Докато си отдъхват от турнетата, във Враца подготвят поредната премиера - на 15 септември ще бъде показана за първи път постановката „Последен квартет" от Ярон Зилберман, под режисурата на Десислава Шпатова.