Над 280 водолюбиви птици има във врачанско
Над 280 водолюбиви птици има във врачанско / netinfo
Над 280 водолюбиви птици, зимуващи във Врачанско, преброиха експерти от РИОСВ- Враца. Това са Лебеди, бяла и сива чапла, зеленоглава патица, голям и малък корморан,бекасини и горски водобегач.

Наблюдението е извършено на територията на язовир “Дъбника ” и по поречието на река Искър от с. Люти брод до с. Чомаковци. В мониторинга са участвали и представители на ДПП “Врачански балкан”, Българска оринтологична централа и Сдружение за дива природа “Балкани”.

По време на преброяването е следено и за нарушения, като лов на защитени от закона видове птици. При обстрелът им, законът предвижда глоба от 100 до 5000 лева и отнемане на ловния билет, като за малкия корморан се предвижда дори лишаване от свобода до 2 години. Няма констатирани нарушения в тази част на проверката, уточниха от екоинспекцията.

Преброяването се организира за 32 пореден път в цяла Европа и е официално приета методика за наблюдение в националната система за мониторинг на биологичното преброяване. То се извършва едновременно на територията на цяла Европа и се организира от Wetland International.