Над 200 души се събраха на курбан в Косталево
Над 200 души се събраха на курбан в Косталево / Община Враца

Празникът на свети Илия, който Църквата отбелязва днес, се чества с особена почит във врачанското село Косталево. От години е традиция на този ден да се дава курбан за здравето и благополучието на хората в селото. Тази година за празника в местността „Свети Илия“ в землището на Косталево се събраха над 200 човека. Преди години на мястото бе открит параклис, носещ името на светеца. Курбанът бе даден от кмета на населеното място Любомир Кръстев.

„Възпитавайте в своите деца и внуци любов към българските обичаи и традиции, за да ги запазим и да ги почитаме и след 100 години“ - с тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов приветства присъстващите на курбана в село Косталево. Празникът бе уважен също от областния управител Малина Николова, заместникът й Мирослав Комитски, зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева и кметове на населени места от региона.

Водосвет отслужи отец Владимир, а женската певческа група „Росна китка“ към НЧ „Отец Паисий-1926“ в с. Косталево изпълни букет от народни песни. В празничната програма се включи и духовият оркестър „Огоста“.