избори
избори / БГНЕС, архив
ЦИК отмени решение на РИК - Враца за забрана на видеонаблюдението в избирателните секции
Във врачанска област днес правото да гласуват за народни представители имат 166 203-ма души. За тях ще бъдат отворени 322 секционни избирателни комисии, от които 15 са подвижни. . “Изборният ден във всички избирателни секции е започнал нормално” – това каза за “Дарик” Виктория Гарванска, говорител на РИК – Враца. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, съобщават от Областната дирекция на МВР във Враца. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Служители на МВР отговарят за реда и спокойствието в региона.

Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОД МВР Враца издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден. "Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората" - коментираха от полицията.

След жалба на една от политическите партии, Централната избирателна комисия отмени решението на Районната избирателна комисия във Враца в изборните помещения и в тези за обработка на резултатите от изборите да бъде забранено видеонаблюдението и звукозаписа. Три сигнала са постъпили в деня за размисъл в РИК – Враца и всички те са за неправомерното използване на лични данни. Става дума за хора, които не са подавали личните си данни, но са били записани за застъпници в някоя от партиите.

В деня на изборите има само едно момче в община Враца, което навършва 18 години и това е Радослав Тодоров от с. Мраморен. Най-възрастният избирател в община Враца е 102-годишната баба Сева Кепрова от с. Лиляче.

Жителите на врачанска област днес ще избират шест народни представители за 44-тия парламент.

Трима членове на секционни избирателни комисии не са се явили тази сутрин за участие в комисиите, като причината е заболяване, но те веднага са били сменени от други представители на партиите.