Над 100 ученици искат да са стипендианти в ЧЕЗ
Над 100 ученици искат да са стипендианти в ЧЕЗ / Дарик - архив

Приключи първият кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ". В него се включиха ученици от 17 професионални гимназии на територията на Западна България. 115 ученици от София, Перник, Елин Пелин, Етрополе, Пирдоп, Самоков, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Монтана, Кнежа, Козлодуй, Ловеч, Троян, Белене и Плевен решаваха тест с 60 въпроса от направление „Електроенергетика".

Резултатите от онлайн теста вече са известни и са публикувани на уебсайта на програмата stipendiant.com. Класиралите се на първите две места ученици от всяко училище сформират екипа, който ще се състезава на регионалния кръг през месец февруари следващата година.

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ" се провежда за пета, поредна година. В рамките на инициативата ЧЕЗ предоставя стипендии на талантливи ученици от 12 клас в технически  гимназии. Състезанието по електроенергетика се реализира под патронажа на Карел Крал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България. То е част от Графика за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2016-2017 г. на Министерството на образованието и науката.

Конкурсът ще приключи през март 2017 г., когато на тържествена церемония ще станат известни и имената на победителите. Класираните на първо, второ и трето място в националния кръг от състезанието ще получат стипендии за втория срок на обучение.