На Седмото небе
На Седмото небе / netinfo

Както всеки понеделник, така и днес продължаваме с крилатите изрази от древността. В горещия летен ден, когато духа вятърът от Сахара и сякаш небето се отваря да изсипе още жарвърху хората, ще поговорим за изразът "На сeдмото небе". Той води началото си от съчинението на гръцкият философ Аристотел / 384-322 пр.н.е./ . В съчинението си "За небето"той обяснява, че то се състои от седем неподвижни и крастални сфери, на които са закрепени звездите и планетите.

За 7 небеса се споменава и в Корана. Според преданието Коранът бил донесен от 7-то небе от един ангел. Изразът означава висша степен на радост, щастие и блаженство.

Ето как го тълкуваме ние днес в горещия летен ден на 21 век - чуйте нашите съграждани в прикачения звуков файл:

.Но в крайна сметка, ако излезем от личния контекст, който всеки неминуемо влага - ще се отправим към онова блажено дърво, което е видял на 7-то небе главният герой-разказвач от Книгата на Енох. То излъчвало такова спокойно великолепие, че под сянката му нямало как човек да не изпита радост и спокойствие.

Ето и една оферта, която намерих в ел.сайт далавера.нет - Дяволска жена ще ви качи на седмото небе от удоволствие, следва и мобилен телефон. .........

Миналата година по това време Брад Пит сподели пред журналисти - "Сега съм на седмото небе и съм много щастлив. Имам три деца, които обожавам. Те промениха представите ми за живота и за света. Те ми дават нови перспективи,вече не мисля само за себе си, за което съм им много благодарен. Когато Анджи каза , че децата ще ме променят, не вярвах. Но тя както винаги се оказа права. Сега съм зареден с нова енергия."

Както и да го коментирам - така е след като имаш жена като Джоли до себе си. Ама колко такива ги има тук в нашия Северозапад?

Шегата настрана - понеделник е и дано всеки от вас да намери своето личноседмо пространство, своята територия, на която да се чувства удобно. Защото колкото и да се сърдим на това и онова , ние хората си знаем, че той , Раят си е тук на Земята - вътре в нас - сега и завинаги.