Мъжко хоро и в с.Зверино
Мъжко хоро и в с.Зверино / Община Мездра

С мъжко хоро ще отбележат за първи път Богоявление жителите на село Зверино, разказа за Дарик кметът Цанко Цанев. Идеята е на млади момчета от селото, а до този момент за хвърлянето на кръста и за хорото са се записали 20 човека. За този, който хване кръста кметът осигурява 100 лв. лични средства награда. „Възстановяваме една традиция от 55 години, от времето на моето детство кръста се хвърляше в реката, но това беше прекъснато в следващите години", сподели кметът и допълни, че има осигурена духова музика - музиканти от Враца и Вършец, както и мъжка певческа група „Змей горянин".

Денят ще започне традиционно с литургия в местната черква, а в 10 часа с литийно шествие ще се стигне до мястото за хвърляне на кръста при река Златица. „Основната група, която ще се хвърля за кръста ще се подготвя от 7 часа в читалището, там ще запива, за да подгрее малко", обясни още Цанев. „Подгрявката" също се осигурява от кмета и от другия официален спонсор на празника - бизнесмена Ангел Петров.

В Зверино в момента живеят около 1700 човека, в селото нямат проблеми с пътища, безработицата също не е висока, част от хората в трудоспособна възраст работят в местата оранжерия, други пътуват до София, Мездра и Ботевград. „В Зверино който желае - работи, който не желае - из кафенетата", коментира кметът, а на съселяни и празнуващи пожела „Здраве и просперитет на всички! Господ да е с нас"