Мъхове събира жителка на Бърдарски геран
Мъхове събира жителка на Бърдарски геран / netinfo

Уникална сбирка на мъхове създаде в с.Бърдарски геран Мария Пенкова. "Ако минете край дома й, под стария орех до улицата ще забележите интересно оформено пространство, в което е настанила събираните от различни кътчета на страната мъхове, красиви камъни, прогнили пънове, клонки, обвити с мъх и невероятни гъби", разказва пресаташето на Община Бяла Слатина Светлана Караджова.

Мъхове събира жителка на Бърдарски геран
netinfo

Хобито на Мария е от скоро, но тя много добре вече е проучила мъховете, познава ги, знае какво обичат и как да се грижи за тях. С удоволствие ще ви разкаже кое откъде е донесла, как го е намерила и какви са плановете й за развитие на уникалната сбирка.

Ботаниците, които изучават мъховете, се наричат бриолози, но и те още не знаят точно колко вида мъхове има на Земята. Едни твърдят, че са между 22 000 и 27 000. Други смятат обаче, че не са по-малко от 35 000 вида. В България досега са установени около 670 вида мъхове. Те са най-просто устроените висши растения, които живеят на Земята. В сбирката на Мария Пенкова все още няма толкова много видове, но красотата и магията на живите експонати е завладяваща, разказва още Св. Караджова.

Мъхове събира жителка на Бърдарски геран
netinfo