Мобилни кабинети ще преглеждат роми
Мобилни кабинети ще преглеждат роми / netinfo
Два мобилни медицински кабинети ще обслужват селища с предимно ромското население в област Монтана. Областният управител Тодор Върбанов и неговият заместник - д-р Крум Крумов, представиха двата мобилни кабинета, предоставени безвъзмездно за срок от една година на Регионалния център по здравеопазване в Монтана. Единият подвижен кабинет е оборудван за гинекологични, а другият за педиатрични прегледи.

Те са предоставени от здравното министерство за осъществяването на профилактични програми по майчино и детско здраве. Проектът се реализира по Програма ФАР "Подобряване на състоянието и интеграция на малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите", уточни д-р Крумов.


Комисия от експерти от Регионалния център по здравеопазване, РИОКОЗ и Областна администрация - Монтана е преценил кои жители на областта трябва да бъдат обхванати в профилактиката, поясни директорът на Регионалния център по здравеопазване в Монтана д-р Никола Петров.


Екипи от Общинския медицински център в Монтана и медицински център „Хипократ” в Лом ще обслужват мобилните кабинети. Д-р Николов от Лом е един от лекарите включени в проекта.


Общо 12 населени места в областта с преобладаващо ромско население, здравнонеосигурени жители и със затруднен достъп ще бъдат обслужени. За 103 дни ще бъдат прегледани 2060 жени и 2060 деца, твърдят специалистите.