Млади спортисти  от северозапада в Топ 10 на най-добрите в България
Млади спортисти от северозапада в Топ 10 на най-добрите в България / Дарик Враца - архив

Трима спортисти от Северозапада попаднаха сред 10-те най-добри млади спортисти на България за 2012 година.

Първа в класацията е биатлонистката Ния Димитрова от Берковица. Димитрова събра 324 т. в гласуването на спортните журналисти, като бе посочена на първо място в 18 от общо 54 анкетни карти. Тя не присъства на церемонията по награждаването, тъй като е част от женския ни национален отбор, който участва в стартовете за Световната купа. Утре 19-годишната Димитрова ще стартира в спринта на 7,5 км в Антхолц-Антерселва (Италия).

Макар да се е появила на бял свят в Русе, Ния започнала със ски бягането в родния град на баща си - Берковица, като първият й треньор е Парашкев Костадинов. В биатлона я „вкарала" бившата ни националка Павлина Филипова, която също е родена в балканското градче.

Останалите двама млади спортисти от Северозапада са възпитаникът на детско-юношеската школа на Мездра по футбол Мездра Антонио Вутов, четвърти в класирането и представителят на Монтана Ивайло Иванов - джудо и самбо - десети.

В призовата тройка в анкетата на специализирания сайт Viasport.bg са боксьорът Благой Найденов и баскетболистът Александър Везенков.

Награди имаше за всички от Топ 10, а със специална награда си тръгна най-малкият в десетката - 8-годишният шахматист Цветан Стоянов.

Ето и самото класиране за най-добър млад спортист на България за 2012 година:

1. Ния Димитрова (биатлон) 324 точки Берковица

2. Благой Найденов (бокс) 271

3. Александър Везенков (баскетбол) 191

4. Антонио Вутов (футбол ) 168 - Мездра

5. Борислава Дамянова (джудо/самбо) 164

6. Алберт Попов (ски-алпийски) 163

7. Георгия Кадоглу (плуване) 128

8. Ангел Караньотов (мотоциклетизъм) 120

9. Цветан Стоянов (шахмат) 118

10. Ивайло Иванов (джудо/самбо) 107 -Монтана