Една от ентусиастките.
Една от ентусиастките. / Община Мездра
Група от ентусиасти преобрази спирка в село Боденец за няколко дни. В нея влизат много млади хора с напредничави и нестандартни идеи, някои живеещи в столицата, други в чужбина. На организирано от тях общоселско събрание бе взето решение, спирката в началото на селото да бъде обновена – почистена и пребоядисана в лилаво. Цветът кореспондира с друга идея – пред къщите да бъде насадена лавандула. „Лилавият цвят е с много висока вибрация, обяснява Малинка Иванова, един от инициаторите. Село засадено с лавандула ще отвори сърцата на хората и ще проясни съзнанието им за добротворчество“. Това е и основната идея на своеобразния проект „Красив Боденец“ – всеки да се включи с това, което прави най-добре за благото на всички и за единението на селото.

Ремонтът на спирката.
Община Мездра


За четири дни доброволците успяха да преобразят района – спирката беше почистена от ръжда, облепена хартия и боядисана, таванът измит с обезмаслител, а тревата зад нея – окосена. Има поставени и две информационни табла и кош за отпадъци.
Когато една идея е добра, няма как да не привлече последователи, казват младите хора и смятат, че ако всеки пази сътвореното и почиства около своя имот, това би било достатъчно.

Ремонтираната спирка
Община Мездра


Кметът на селото изказа благодарност за стореното и обеща другата спирка в селото – на центъра, скоро да бъде облагородена и изрисувана.
Лавандулата е ароматно растение с широко приложение в медицината и козметиката, с много полезни свойства. Типична е за Южна Европа, но в последните години, се отглежда и у нас. България е най-големият производител на лавандула за 2010 година.
В нашия край лавандулата не е традиционно отглеждано растение, но след тази инициатива може и да стане, след като в с. Боденец вече са подготвили добра почва за това.