афиш
афиш / ДКТ
Новият спектакъл на Младежки театър „Николай Бинев“ е под режисурата на Малин Кръстев и се нарича „Като трохи на прозореца“. Той ще гостува на голямата сцена в ДКТ-Враца на 19 септември - вторник, /два дни след премиерата в столицата/. Билетите вече се продават на касата в театъра, а цените са както обикновено: 8, 10 и 12 лв., в зависимост от местата в залата, уточняват от ДКТ Враца.
В пиесата почитателите на Мелпомена ще видят известните Силвия Лулчева, Станка Калчева, Рая Пеева, Светослав Добрев, Петър Дочев и Севар Иванов. 
 
Това е една от малко познатите пиеси на Нийл Саймън. Сюжетът е вдъхновен от истински случай – животът на Джуди Гарланд и дъщеря й Лайза Минели, която непрекъснато се е опитвала да спаси майка си, но в крайна сметка след време се оказва в нейното положение.
 
Няколко думи за спектакъла: Певицата Евелин Мейра (Станка Калчева) се връща от клиника за лечение от алкохолизъм. В средата на живота си, Евелин не е постигнала кой знае какво, а и малкото, което има, е разрушено от алкохола. Кариерата й е съсипана, детето й живее с баща си, случайните й любовници са негодници, а единствените двама души, които я разбират, са неуспял актьор хомосексуалист (Светослав Добрев) и вманиачена по своята увяхвяща хубост кокона (Силвия Лулчева).

Поведението на Евелин е неразумно, непредсказуемо и разрушително за нея и околните, но на фона на всичко това има изключително трезва преценка за света, дори и за себе си. Най-силните моменти в пиесата са именно тези монолози-откровения на героите. В отчаян опит да предпази майка си от поредния запой, дъщеря й (Рая Пеева) идва да живее с нея. Това ще внесе доза нормалност в света на тези хора, за които животът едва ли ще се промени щастливо някога вече.
Нетипично за Нийл Саймън, това е мрачна драма, макар и разказана с типичното му чувство за хумор и реплики, от които залата непрекъснато избухва в смях.

Припомням, че зад новото заглавие на Младежкия театър стоят имена на любими актьори, които сами по себе си са достатъчни като препоръка – режисьор е Малин Кръстев, в двете главни женски роли са Станка Калчева и Силвия Лулчева. Като се добави авторът Нийл Саймън, както и преводът на Стайко Мурджев, очакванията основателно са високи. Още повече че става въпрос за любима пиеса на театъра, поставяна на сцената му три пъти – последно от Николай Бинев.