Митрополит Калиник: Били сме длъжни да сме в синхрон с държавността
Митрополит Калиник: Били сме длъжни да сме в синхрон с държавността / снимка: Дарик - Враца
Митрополит Калиник: Били сме длъжни да сме в синхрон с държавността
49193
Митрополит Калиник: Били сме длъжни да сме в синхрон с държавността
  • Митрополит Калиник: Били сме длъжни да сме в синхрон с държавността

Врачанският митрополит Калиник поиска прошка днес от всеки, които се чувства засегнат от това, че е бил сътрудник на държавна сигурност.

Той заяви, че иска да изкара земния си живот по обета, който е дал пред Бога и не е доносничел срещу никого. Митрополит Калиник дори заяви, че е имал пререкания с Дирекцията по вероизповеданията /тогава комитет/, затова че ръкополагал свещеници, чийто родители са били против тогавашния режим.

От присъстващите се изказа отец Младен, чийто баща е бил наричан "кулак" и е излежавал присъда в Белене. Отец Младен разказа своите перипетии на младини, заради миналото си. Въпреки, че дълго е чакал разрешение да бъде ръкоположен, с благоволението на Калиник, през 1974 година той става свещеник. Младен заяви, че пази и делото на баща си. "На нас ни върнаха 98 дка имот в с.Градешница, а партийният секретар на селото имаше 150 дка. И аз го попитах тогава: кой е кулакът - баща ми или ти?!".

Епархийското духовенство на Враца  свидетелства, че Негово Високопреосвещенство Митрополит Калиник не е нарушил с нищо свещения канон и повелята на Православната църква и твърдо застанаха зад неговата позиция. В писмо до медиите се казва: "Сигурни сме, че голяма част от това, което обичания ни архиерей е вършил в битието си на така нареченото "сътрудничество", е било в интерес на църквата и запазване на националните интереси.."

"Всяка власт е от Бога, както пише и в Библията, заяви Калиник, затова ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа".

"Прошката от свещенството и вярващия боголюбив народ, ако има какво да се прости, отдавна е дадена, затова врачанското епархийско свещенство категорично застава зад своя епархийски архиерей, като моли всеподателя Бога да му дарува здраве и още сили да служи "на ползу роду своему болгарскому". А за всичко останало - всеки да мери според съвестта си", завършва писмото до медиите.