Мислят за нов документ вместо извинителните бележки в училище
Мислят за нов документ вместо извинителните бележки в училище / Дарик - архив

Министерството на образованието и науката, заедно със здравното ведомство и общопрактикуващите лекари, ще създадат нов документ, чрез който болните ученици ще извиняват отсъствията си от учебните часове, съобщи пред Kmeta.bg зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Държавата видя нужда от нов документ, след като години наред учениците фалшифицираха извинителните бележки, които се продаваха във всяка една книжарница. Първоначалната идея бе отсъствия да се извиняват само с амбулаторни листове, но джипитата скочиха срещу тази възможност, заради притеснения относно конфиденциалността на информацията, относно заболяванията на малките им пациенти.

“В много кратки срокове ще направим срещи със здравното министерство и общопрактикуващите лекари, за да стигнем до онзи консенсус, в който ще изработим медицинския документ, който няма да се фалшифицира толкова лесно, както сега, а от друга страна няма да има в себе си конфиденциална информация”, обеща пред Kmeta.bg Стаматов.

Зам.-министърът на образованието посочи като добър пример при спирането на фалшифицирането на извинителните бележки Враца и Мездра. “И там отсъствията са сведени до минимум. Фалшиви бележки не се използват, а добрите честни опити са приложени в цялата област”, обясни той.

 

Източник: Kmeta.bg