Красимир Вълчев
Красимир Вълчев / БГНЕС
Министър Красимир Вълчев е избрал да бъде във Врачанско за откриването на новата учебна година. Това съобщи днес областният управител Малина Николова. На 14 септември министърът на образованието и науката ще пристигне във Враца, където ще открие реновираната със средства на министерството сграда на Начално училище „Св.Софроний Врачански“. На 15 септември той ще бъде специален гост на откриването на новата учебна година в Основно училище „Никола Вапцаров“ в с. Селановци. “Благодаря на Регионално управление на образованието във Враца за пълноценното сътрудничество с областна та администрация и общините. Общите ни усилия дават резултат и това привлича вниманието на изпълнителната власт. Стимулите на държавата са свързани с големите очаквания за по-голяма ефективност на образователните резултати. Повишаването на заплатите в сектора изисква по-голяма отговорност, по-качествена работа и високи нива на компетентност на учителските екипи” – с тези думи се обърна днес към директорите на училищата във врачанска област Малина Николова.

Основният акцент в работата на директорите и учителите през тази година ще е приобщаването на отпадналите и необхванатите от образователната система ученици. Това заяви Галина Евденова, началник на Регионалното управление на образованието във Враца. Само през изминалата година 58 деца са напуснали училище по различни причини. Сред тях най-голям е броят на отпадналите ученици от 5-ти до 8-ми клас – 26 деца.
Друг проблем е агресията в училище, която продължава да нараства. Само регистрираните случаи на агресия в училищата във Врачанско са били 60, при 53 за предходната учебна година.
В същото време демографският проблем продължава. За четири години учениците във врачанска област са намалели с близо 2 000.

Всичко за старта на новата година във Врачанско може да чуете утре след 10 часа в програмата “Дарик Северозапад”.