Министерството на образованието започва проверка в Езикова гимназия  Враца
Министерството на образованието започва проверка в Езикова гимназия Враца / Дарик Враца
От понеделник - проверка в Езиковата гимназия във Враца
51957
От понеделник - проверка в Езиковата гимназия във Враца
  • От понеделник - проверка в Езиковата гимназия във Враца

Продължават протестите срещу случващото се в ЕГ "Йоан Екзарх" Враца. Преди дни ученици излязоха пред гимназията в подкрепа на  уволнения учител по химия Пламен Младенов, днес Асоциация "Езикова гимназия Враца" организира протест срещу действията на директорката. Бивши и настоящи ученици се събраха пред Регионалния инспекторат по образованието, за да изкажат своето разочарование от това, което се случва в гимназията през последните месеци.

"Чашата преля в понеделник, когато директорката уволни дисциплинарно, без никакво законово основание, един от дългогодишните учители и сторонници на гимназията. Пламен Младенов е един от любимите учители, с изключително богат опит. Тук сме, защото Инспекторатът е институцията, която трябва да вземе крайното решение - дали и по какъв начин да се направи цялостна проверка на това училище. Факт е че днес училището не е това, което беше - с традициите си, с богатата си история, с разнообразните си дейности", обясни Георги Павлов, преподавател в езиковата гимназия от нейното създаване, в момента пенсионер, председател на Асоциацията.

Павлов заяви, че няма дисциплинарно уволнен учител в това училище, който да не е бил възвърнат от съда. Той прочете обръщение, написано преди няколко часа от Пламен Младенов, който от понеделник е кардиологичното отделение на врачанската болница. В него се казва: "Май е време най-искрено, от все сърце да благодаря на всички, които ме подкрепят в този момент ! На всичките десетки хора - от 5 клас, които даже не познавам, до такива , завършили преди 25 години ! И на такива приятели от фейсбука, за които нищо не знам ! Толкова се вълнувам, че нищо не мога да напиша ! А има много какво да кажа ! 

За сега ми се иска да не ме величаете вече чак толкова, ще взема да се възгордея ! Започвам да се чувствам неудобно ! Но сега се убедих, че си е заслужавало да бъда с Вас тези 26 години в Езикова гимназия ! Благодаря Ви за признанието ! Май живота ми не е минал напразно ! Благодаря !!!
Сега бих помолил, не учениците, за да не продължат да ме упрекват, че ги подстрекавам, а останалите - опитайте се да спасите Училището !..
И да се видим, и да не се видим - УСПЕХ !"

Пред своеобразния митинг говориха други дългогодишни преподавателки като г-жа Пенкова  и Даринка Цонкова, бивш учител по немски език в гимназията, напуснала училището доброволно, защото "там няма атмосфера за работа". Според нея директорката е заявявала, че немският език е "един отвратителен език и няма място за учене при нас".

"Защо г-жа Драйчева винаги застава срещу любимите учители на учениците?" попита и съкратеният педагогически съветник Сийка Петрова, която обвини директорката в грубо отношение.

Учениците споделиха, че върху тях е оказван натиск от страна на други учители, да не присъстват днес тук. Те звънели дори на родителите им с настояване да забранят на децата си да продължават да протестират. "Повечето от учениците ги е страх, затова ги няма днес, иначе сигурно щяхме да сме поне 300 човека".

Директорът на Регионалния инспекторат Галина Евденова обясни, че от следващата седмица в Езиковата гимназия започва проверка от Министерството на образованието. "До този момент ние също сме правили проверки по сигнали, и финансов одит е правен, но нарушения не сме откривали", каза още тя.